Archive for February, 2007

Adéu esr

Avui l’Eric S. Raymond, antinc portaveu de l’Open Source Initiative, ha enviat un correu a la llista de desenvolupament de Fedora queixant-se de moltes coses (com fa sempre, de fet ;-) ).

Després de ser fidel als productes de Red Hat durant molts anys, diu, abandona perquè n’està fins als nassos, especialment per la manca de controladors privats i reproductors de formats multimèdia tancats (com ara WMF).

Ja en anteriors ocasions esr s’havia queixat que Fedora era una distribució massa puritana quant al programari lliure, i el molestava força la manca de suport per al programari privatiu, java en aquell moment, flash…, i sobretot per als formats multimèdia tancats. El seu raonament és bàsicament que sense això la gent sempre tindrà una experiència poc satisfactòria amb una distribució amb aquestes limitacions. En certa manera té raó perquè hi ha molts webs i utilitats encadenades a formats tancats, però és al que ens en condemna l’ús. A més un dels principis bàsics de Fedora és exactament el de crear una distribució basada exclusivament en programari lliure.
En lloc de pregonar per l’ús de formats oberts, l’antic portaveu de OSI el que voldria és que les distribucions permetin emprar formats privatius de sèrie, o si més no a través d’alguna manera senzilla com diu que fa ubuntu (nota: per a Fedora als dipòsits de livna i atrpms s’hi pot trobar de tot, com a non-free per a debian).

La seva queixa, però, va més enllà. També parla del format dels dipòsits, i de com funciona la màquinara dels paquets basats en RPM (per a molts el taló d’aquil·les de red hat i d’altres distribucions). Tanmateix em sorprèn que digui que yum afegeix un grau de complexitat al panorama, quan de fet és un element simplificador, com ho és apt-get a debian.

Amb els anys que segueixo la llista de desenvolupament de Fedora, no he vist que esr (com es fa dir, segurament pensant-se que pot arribar a l’alçada de rms) aportés mai res, només debats que no s’acaben mai. A mi no em fa res que sigui provocatiu, de fet a vegades és necessari que algú ho sigui perquè això sempre genera debat, però malauradament sempre porta el debats cap a llocs estèrils, i sempre acaba escaldat (ell i més d’un).

Aquest correu que ha enviat generarà una colla de fils, però ja hi ha hagut algú que amb prou humor ha demanat que no es doni de menjar els trols ;-).

Sempre sap greu que algú deixi el projecte en el qual treballes, sobretot si ho fa de mala manera, però bé Eric… bon vent i barca nova!

Comments (1)

Fer surf amb dinamita

Sempre he sentit dir que el vent fa tornar boja la gent, però no sabia que la manca de vent fes venir idees tan esbojarrades…

S’ha de dir que això estava preparat, i segons alguns comentaris a YouTube es veu que això es va filmar a Dinamarca, com un anunci qualsevol, amb els permisos corresponents per fer l’explosió, i després es va degradar la imatge perquè el vídeo semblés enregistrat amb un telèfon mòbil (quicksilver). Hi ha, però, un detall que els deixa en evidència, i és que al vídeo s’hi fa zoom en algun moment.

En qualsevol cas digne de ser anomenat “surf pírric”: molta fressa i poca endreça ;-)

Vist a fixya.

Comments (1)